Ksenija Kardoš Mohorko dr. med. specialist ginekologije in porodništva  je študij na ljubljanski Medicinski fakulteti zaključila leta 1992. Zaposlila  se je v Zdravstvenem domu Velenje kot splošna zdravnica. Odločila se je  za specializacijo ginekologije in porodništva in januarja 2000 uspešno opravila specialistični izpit. V tem času  si je ustvarila družino in je mati dveh otrok.

Po specialističnem izpitu je v Zdravstvenem domu Velenje  delala na primarnem nivoju, kot koordinator preventivnih programov in vodja ginekološkega dispanzerja. Dodatno se je  izobraževala tako doma kot v tujini.

Med prvimi v Sloveniji je leta 2005 pridobila mednarodno licenco za opravljanje specialističnega ultrazvočnega pregleda Nuhalne svetline, Fetal Medicine Foundation, prof. Kypros Nicolaidesa, London, UK.

Pri svojem delu je pridobila bogate izkušnje s področja ultrazvočne diagnostike, vodenja in nadzora nosečnosti, diagnostike in zdravljenja ginekoloških bolezni ter veliko praktičnih izkušenj  tako v ambulanti, kot tudi v bolnišnici.

Ves čas po specialističnem izpitu je aktivno sodelovala  s  Splošno bolnišnico Slovenj Gradec in Splošno bolnišnico Celje, v porodni sobi in operacijskem bloku ter se vključevala v dežurno službo porodnišnice.

Od leta 2012 je zaposlena v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec, kot zdravnik specialist. Sedaj večino svojega dela opravlja v bolnišnici.

Je izkušena v ultrazvočni diagnostiki na področju ginekologije in  porodništva. Preiskave opravlja tako v 2-D kot v 3 in 4-D tehniki. Redno se udeležuje izobraževanj doma, na UZ šolah, ki jih organizira Združenje za Perinatologijo Slovenije. V tujini se je udeležila več UZ šol in tečajev: FMF, Ian Donald, ISUOG.