preloader

Nuhalna svetilna

nuhalnaNuhalna (tilnična) svetlina je tekočina, nabrana pod kožo v zatilju nerojenega otroka. Ultrazvočna meritev nuhalne svetline je presejalni test za odkrivanje kromosomskih nepravilnosti ploda. Najpogostejša je trisomija 21, to je Downov sindrom. Svetlina se imenuje zato, ker je to območje na ultrazvočni sliki svetlejše od okolice. Večja kot je nuhalna svetlina, večje je tveganje za kromosomske in druge nepravilnosti, pogosto srčne napake pri plodu. Zanesljivost napovedi je 90 % ob 5 % lažno pozitivnih izvidih.

Preiskavo opravimo v 11. do 14. tedna nosečnosti. Izmerimo premer plodove glavice, frekvenco srčnega utripa, obseg trebuščka, razdaljo teme-trtica in debelino vratne gube. Prav tako določimo točnejši termin poroda.

Preverimo prisotnost nosne kosti, ocenimo obliko glavice in možganskih struktur. Poiščemo srce, želodček in mehur ter preverimo, da je trebušček v celoti prekrit s kožo. Preštejemo kosti na ročicah in nožicah ter pregledamo hrbtenico. Ocenimo lego posteljice in količino plodovnice.

Če rezultatu NS dodamo še dvojni hormonski test (DHT– v krvi matere določimo raven hormona PAPP-A in bHCG ), se zanesljivost preiskave poveča na 95%.

Pregled izvaja specialist Ksenija Kardoš Mohorko, dr. med., spec. ginekologije in porodništva  v okviru Ginekološko porodniške ambulante.

Partnerji

S poslanstvom pomagati ljudem, ki potrebujejo nasvet, pomoč ali zdravljenje!
 

Delovni čas

ULTRAZVOČNA AMBULANTA
ponedeljek: 16.00 do 21.00

GINEKOLOŠKO PORODNIŠKA AMBULANTA
sreda: 15.15 do 19.00

UROGINEKOLOŠKA AMBULANTA sreda: 15.15 do 19.00

INTERNISTIČNA AMBULANTA
po dogovoru