preloader

3D/4D ultrazvok ploda

3d_4d ultrazvok

Vedno več nosečnic se odloča za 3D/4D ultrazvok v nosečnosti. Osnova porodniškega ultrazvočnega pregleda je še vedno dvodimenzionalna slika kot njena nadgradnja, pa se je razvila 3D tehnika. 3D slika je statična, če pa ji dodamo še četrto dimenzijo – čas, pa lahko opazujemo tudi gibanje ploda. S tridimenzionalno preiskavo lahko natančnejše ocenimo plod in potek razvoja nosečnosti.

Najlepše 3D slike in 4D posnetke je zaradi ravno pravšnje velikosti ploda mogoče posneti med 24. in 28. tednom. Plod lahko opazujemo sicer tudi že v 1. trimesečju pri zgodnji morfologiji.

Bodoči starši ponavadi s težavo čakajo dan, ko bodo lahko spoznali svojega malčka, zato je še posebej pomemben prvi pogled na obraz še nerojenega otroka, ki je v tem času že popolnoma razvit. Opazujemo lahko različne vedenjske vzorce in mimiko, zehanje, požiranje, nasmehe, sesanje, brcanje z nogicami in rokicami, iztegovanje prstkov.

Poleg tega, da je 3D/4D preiskava nekaj, kar omogoča enkratno, svojevrstno in neponovljivo čustveno povezovanje staršev s še nerojenim otrokom, predstavlja tudi pomemben pregled morfologije ploda. Natančneje lahko ocenimo okostje in notranje organe. Prav tako ob tem pregledu ocenimo velikost ploda, rast in razvoj.

Pregled izvaja specialist Ksenija Kardoš Mohorko, dr. med., spec. ginekologije in porodništva  v okviru Ginekološko porodniške ambulante.

 

Partnerji

S poslanstvom pomagati ljudem, ki potrebujejo nasvet, pomoč ali zdravljenje!
 

Delovni čas

ULTRAZVOČNA AMBULANTA
ponedeljek: 16.00 do 21.00

GINEKOLOŠKO PORODNIŠKA AMBULANTA
sreda: 15.15 do 19.00

UROGINEKOLOŠKA AMBULANTA sreda: 15.15 do 19.00

INTERNISTIČNA AMBULANTA
po dogovoru